ONDERZOEK

Bij het eerste bezoek is er een uitgebreid vraag gesprek met de osteopaat over de klachten. Hiervoor wordt veel tijd uitgetrokken, want vaak is er verband tussen verschillende klachten. Na het gesprek wordt de patiŽnt van Ďtop tot teenĎ onderzocht (in ondergoed).
Er wordt met name onderzocht naar bewegingsstoornissen van zowel de rug, buik en het bewegingsapparaat. Dit alles gebeurt in stand of in zittende houding.

Hierbij worden de onderstaande Ďdrie systemení, in de behandeling geÔntegreerd:
  • het bewegingsapparaat, het pariŽtale stelsel;
  • de organen, het viscerale stelsel;
  • de bewegingen van de schedel en het heiligbeen, het cranio-sacrale stelsel
PariŽtale aspect van osteopathie
Dit gedeelte houdt zich bezig met gewrichten, kapsels, banden en spieren. Als er een bewegingsbeperking is ontstaan van de rug of van de nek, dan kan het zijn dat een wervel niet meer goed beweegt. Door een voorzichtige mobilisatie of een manipulatie van deze wervel wordt de beweeglijkheid weer hersteld en treedt er een normalisatie op van het sympathisch deel van het zenuwstelsel. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij een acute spitaanval of bij een scheefstand van de nek.

Viscerale aspect van osteopathie
Dit betreft de behandeling van organen of van bindweefselvliezen om de organen heen. Ook verklevingen van organen kunnen zo worden opgeheven. Hierdoor wordt de beweging tussen de organen bevorderd waardoor o.a. de doorbloeding en de lymfecirculatie van de betreffende organen verbetert. Ook heeft dit een positief effect op het zenuwstelsel.

Cranio-sacrale aspect van osteopathie
De moeilijke term cranio-sacraal is een samenvoeging van de woorden cranium (schedel), en sacrum (heiligbeen). Dit laatste botstuk zit vlak boven het stuitje. Tussen het de schedel en het heiligbeen zit het hersenvlies vastgehecht, als bescherming voor de zeer kwetsbare hersenen en het ruggenmerg. Om het nog wat ingewikkelder te maken; in dit hersenvlies en ruggenmergsvlies zit hersenvocht. Dit hersenvocht geeft op een ritmische manier een zeer minimale beweging van bovengenoemde structuren. Door bijvoorbeeld een ongeluk kan dit ritme verstoord worden en raken de schedel en de daarbinnen gelegen structuren gespannen. Hierdoor kunnen lichamelijke en/of psychische klachten ontstaan.
De osteopaat kan op een indirecte manier de spanning in de schedel beÔnvloeden. Door het hele lichaam zitten vliezen die met elkaar verbonden zijn. Daardoor kan een osteopaat als hij met de schedel bezig is niet alleen de hersenvliezen beÔnvloeden, maar ook de vliezen rond het ruggenmerg of de zenuwen. Deze techniek wordt erg veel toegepast bij (huil)baby's.

Vervolgens gaat de patiŽnt op de behandeltafel liggen, waarna de osteopaat met zijn handen voelt waar er in het lichaam spanningen zijn. Van buitenaf kan hij met specifieke handgrepen voelen hoe de verschillende organen aanvoelen en (heel belangrijk) hoe het met de beweeglijkheid van de verschillende organen is gesteld.
In eerste instantie zal het accent gelegd worden op het onderzoeken en behandelen van (bio)mechanische stoornissen. Een verzakking, verkrampingen, verklevingen al dan niet ontstaan door operatielittekens blijken bijvoorbeeld vaak de aanleiding te zijn voor verschillende klachten. Na het onderzoek worden de gevonden stoornissen met de patiŽnt doorgesproken en wordt eveneens besproken hoe de klacht eventueel heeft kunnen ontstaan en wat de osteopaat hierbij kan betekenen. En of osteopathie daarbij een aangewezen methode is om te behandelen. Tevens wordt besproken hoe uw klachten in de toekomst eventueel voorkomen kunnen worden.Praktijk voor Osteopathie Joris Pots
Kerkplein 26
7631 EW Ootmarsum
Telefoon: (0541) 29 45 88
E-mail: info@osteopathiejorispots.nlOsteopathie | Geschiedenis | Klachten | Baby's / Kinderen | Onderzoek | Behandeling | Tarieven | Contact